Odpowiednie zapakowanie artykułów żywnościowych pozwala na bezpieczne przechowywanie jedzenia bez szybkiej utraty jego świeżości. Powszechne zastosowanie znajdują między innym woreczki foliowe. Czy ich wykorzystanie jest w pełni bezpieczne dla znajdujących się w nich produktów?
Woreczki foliowe – jakie wymagania muszą spełnić?
Opakowania foliowe muszą spełnić pewne określone wymagania, aby mogły być one dopuszczone do kontaktu z żywnością. Muszą być wykonane z bezpiecznych tworzyw, bez zawartości szkodliwych substancji. W produkcji woreczków foliowych wykorzystuje się substancje, które nie wnikają w żywność i nie ingerują w jej jakość. Co ważne, w przypadku woreczków z nadrukiem, powierzchnia pokryta farbą nie może mieć kontaktu z żywnością. Worki foliowe do żywności muszą być też wytrzymałe, szczelne i higieniczne.
Folia do kontaktu z żywnością – czy musi mieć atesty?
Folia spożywcza musi mieć odpowiednie właściwości. Woreczki z niej zrobione często służą do zamrażania żywności. Worki foliowe dostępne są w różnych rozmiarach, a więc bez trudu można wybrać odpowiedni ich model do rodzaju artykułu spożywczego. Co ważne, folia musi posiadać atest PZH oraz certyfikaty dopuszczające ją do kontaktu z żywnością. Niezbędna jest też deklaracja zgodności. Potwierdza ona to, iż dany wyrób jest zgodny z przepisami UE.
Worki z folii – wymagania bezpieczeństwa
Worki foliowe do żywności muszą być neutralne dla ludzkiego zdrowia, a więc:
- gwarantują optymalne warunki przechowywania,
- są neutralne względem znajdującego się w nich jedzenia,
- nie uwalniają szkodliwych substancji,
- ich ewentualny nadruk jest wykonany bezpieczną dla zdrowia techniką,
- ochraniają artykuły spożywcze przed nieprzyjemnymi zapachami z zewnątrz.
Wysokiej jakości worki foliowe z trwałego polietylenu LDPE spełniają wszystkie te kryteria i mogą być w pełni bezpieczne wykorzystywane w gastronomi, ale nie tylko. Odgrywają one bardzo ważną rolę, w tak skomplikowanej kwestii, jak logistyka żywności.
Zastosowanie woreczków spożywczych
Worki foliowe do żywności to rozwiązania o uniwersalnym zastosowaniu w branży spożywczej. Można po nie sięgnąć do pakowania i przechowywania takich artykułów jak np.: pieczywo, ciastka, warzywa, owoce, mięso, produkty mleczne, produkty sypkie (makaron, cukier, herbata, kawa), jedzenie na wynos (kanapki, owoce, warzywa), mrożenie warzyw oraz owoców, jak i pieczywa.
Woreczki są komfortowe w użyciu, szczelne i można je bez trudu dostosować do swoich indywidualnych potrzeb. Posiadają przebadany i bezpieczny skład oraz odpowiednie właściwości. Nie zagrażają więc w żadnym razie zdrowiu konsumentów.